Bahan-bahan :
- 2 ketul bahagian ayam yang anda suka.Potong kecil.Saya sukakan bahagian ayam yang mempunyai tulang.Sedap meratah. *
- 1 sudu makan kunyit *
- 1 sudu teh serbuk lada sulah *
- 1 sudu teh serbuk kari *
- 1 sudu teht epung jagung *
- 1 sudu teh garam halus *
- Sedikit serbuk perasa
Cara masak ayam goreng kunyit sangat simple.
#1: Gaulkan bahan yang bertanda * ke dalam mangkuk. Panaskan kuali dan masukkan minyak dalam kuantiti yang sedikit sahaja.#2: Goreng ayam sehingga isi ayam masak dan luaran ayam menjadi garing.Cara untuk tahu ayam telah pun masak ialah dengan terbalikkan ayam tanpa isi ayam melekat di dasar kuali.
#3: Masukkan sayur-sayuran pilihan anda yang jenis keras dahulu seperti lobak merah dan juga bunga kobis. Bila ianya mulai layu dan masak barulah dimasukkan baki sayuran lain seperti hirisan bawang, potongan cili dan juga kacang panjang.
#4: Perasakan dengan serbuk perasa.Saya biasanya menggunakn Knorr Pasti Sedap dalam resepi ayam goreng kunyit kerana rasanya yang lebih sedap pada saya.Angkat dan toskan minyak. Siap untuk dihidangkan bersama nasi putih.
No comments:
Post a Comment