Bahan Resepi Rendang Untuk 1/2 Ekor Ayam :
- 1/ 2 ekor ayam dipotong 6-7 bahagian
Bahan kisar :
- 15-18 tangkai cili kering
- 1 1/ 2 biji bawang besar
- 6- 7ulas bwg putih
- Sebesar ibu jari halia
- Sebesar ibu jari lengkuas
- 3 batang serai
Semua bahan di atas ini dikisar lumat
Bahan lain :
Bahan lain :
- 250 ml santan pekat
- 1/2 cawan air
- 3-4 helai daun limau purut dicarik
- 2 paket kecil kerisik
- 2 helai daun kunyit dihiris halus
- 1 keping asam keping
- 1 1/2 sdb gula pasir
- 1/ 2 sdb garam
- 1 sdt perasa
- 1 1/2 senduk minyak masak
Cara Masak Rendang Ayam Sedap Ini :
#1: Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak barulah dimasukkan asam keping,gula.Tumis lagi hingga masak dan pecah minyak.
#2: Tambah kerisik,daun limau purut serta santan dan air.Selalu kacau jangan bagi santan pecah minyak dan biarkan santan mulai mendidih.Barulah masukkan ayam.
#3: Masak dengan api kecil sekitar 30 minit untuk ayam mula empuk,baru sesuaikan rasa bersama garam dan serbuk perisa.Taburkan daun kunyit.Biarkan kuah rendang memekat dan sesuaikan rasa buat kali terakhir.Dah siap dah rendang ayam sedap dan tahan lama lambat basi ni.
#1: Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak barulah dimasukkan asam keping,gula.Tumis lagi hingga masak dan pecah minyak.
#2: Tambah kerisik,daun limau purut serta santan dan air.Selalu kacau jangan bagi santan pecah minyak dan biarkan santan mulai mendidih.Barulah masukkan ayam.
#3: Masak dengan api kecil sekitar 30 minit untuk ayam mula empuk,baru sesuaikan rasa bersama garam dan serbuk perisa.Taburkan daun kunyit.Biarkan kuah rendang memekat dan sesuaikan rasa buat kali terakhir.Dah siap dah rendang ayam sedap dan tahan lama lambat basi ni.
No comments:
Post a Comment