Resepi Daging Masak Hitam - MekLISA !

TERBARU

MekLISA !

TUAH AYAM NAMPAK DI KAKI, TUAH MANUSIA SIAPA TAHU

test banner

Tuesday, 12 June 2018

Resepi Daging Masak Hitam


  • 1 kilogram  daging di potong saiz rendang,basuh dengan tepung gandum
  • Sedikit minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar :
  • 5- 10 batang serai saiz sederhana
  • 15 tangkai cili kering – boleh tambah jika suka pedas
  • 4 inci halia muda
  • 5-6 biji bawang besar / bawang besar kuning saiz sederhana
  • 5 biji buah keras untuk rasa lema
  • 1 labu bawang putih
Bahan perasa :

  • 1/2 botol kecil kicap pekat Jalen warna merah
  • 2 sudu makan  gula
  • 5 sudu makan  gula merah
  • 3 sudu makan asam jawa yang diramas dengan sedikit air
  • Sedikit garam
  • Bawang besar dimayang
Cara Penyediaan Daging Masak Hitam : 
1: Sediakan bahan kisar di atas.Panaskan minyak untuk menumis.Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis hingga mula pecah minyak dengan guna api sederhana.

2: Masukkan daging yg di potong dan ditos tadi. Biarkan masak sehingga daging lembut dan pecah minyak sekitar 30 minit untuk daging segar manakala jika guna daging frozen,dalam 40-45 minit.Boleh guna tips untuk lembutkan daging di atas

3:Bila daging dah lembut., masukkan  air asam jawa,gula ,gula merah serta garam sedikit dahulu.Sebab kita nak masak bagi kuah pekat bersalut . Baru perasakan buat kali terakhir. Jika suka, masukkan sekali bawang besar hiris sebagai hiasan. Bolehlah diangkat dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment