Bahan Resepi Daging Masak Hitam :
- 1 kilogram daging di potong saiz rendang,basuh dengan tepung gandum
- Sedikit minyak masak untuk menumis
- 5- 10 batang serai saiz sederhana
- 15 tangkai cili kering – boleh tambah jika suka pedas
- 4 inci halia muda
- 5-6 biji bawang besar / bawang besar kuning saiz sederhana
- 5 biji buah keras untuk rasa lema
- 1 labu bawang putih
- 1/2 botol kecil kicap pekat Jalen warna merah
- 2 sudu makan gula
- 5 sudu makan gula merah
- 3 sudu makan asam jawa yang diramas dengan sedikit air
- Sedikit garam
- Bawang besar dimayang
Cara Penyediaan Daging Masak Hitam :
1: Sediakan bahan kisar di atas.Panaskan minyak
untuk menumis.Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis hingga mula pecah
minyak dengan guna api sederhana.
2: Masukkan daging yg di potong dan ditos tadi. Biarkan masak sehingga daging lembut dan pecah minyak sekitar 30 minit untuk daging segar manakala jika guna daging frozen,dalam 40-45 minit.Boleh guna tips untuk lembutkan daging di atas
3:Bila daging dah lembut., masukkan air asam jawa,gula ,gula merah serta garam sedikit dahulu.Sebab kita nak masak bagi kuah pekat bersalut . Baru perasakan buat kali terakhir. Jika suka, masukkan sekali bawang besar hiris sebagai hiasan. Bolehlah diangkat dan sedia untuk dihidangkan.
2: Masukkan daging yg di potong dan ditos tadi. Biarkan masak sehingga daging lembut dan pecah minyak sekitar 30 minit untuk daging segar manakala jika guna daging frozen,dalam 40-45 minit.Boleh guna tips untuk lembutkan daging di atas
3:Bila daging dah lembut., masukkan air asam jawa,gula ,gula merah serta garam sedikit dahulu.Sebab kita nak masak bagi kuah pekat bersalut . Baru perasakan buat kali terakhir. Jika suka, masukkan sekali bawang besar hiris sebagai hiasan. Bolehlah diangkat dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment